tisdag 10 januari 2012

Fläskkotletter ugnsstekt potatis och chilibearnaise


De godaste rätterna jag har ätit har alltid varit dom enklaste. Jag tycker att man ska ta fram det bästa ur varje enskild råvaran och låta den tala för sig själv. Simple is good!

Hemligheten med att steka fläskkotletter så dom inte blir torra och hårda är att steka dom snabbt och hett och sedan låta dom vila någon minut.
Genom att koka potatisarna först så dom nästan faller isär och sedan ugnssteka dom i mycket ankfett eller matolja gör att potatisarna får en krispig brun yta samtidigt som dom är mjuka och fluffiga inuti. En mycket bra och säker metod för perfekta ugnsstekta potatisar. Salladen lade jag i kallt vatten en stund innan jag tog upp den och torkade den torr. Med en fin kallpressad olivolja från Toscana, långlagrad balsamico från Moderna och en nypa flingsalt gjorde sig machesalladsbladen perfekt till de övriga komponenterna. Egentligen behövs det inte mer än så för en god enkel sallad.

Ps. Att göra bea kan kännas jobbigt, det finns bra färdig bea att köpa..=)

För 2 portioner

Potatisen
4 stora potatisar av mjölig sort 
2 dl ankfett, går bra med matolja också. 
salt

  • Skär varje potatis i 4 delar. Behåll skalet på men skölj noga.
  • Koka potatisarna i saltat vatten ca 10-15 minuter tills dom är lite överkokta och nästan börjar falla isär.
  • Häll av vattnet och ställ tillbaks kastrullen på plattan så det mesta av vattnet ångar bort ur potatisen.
  • Häll fettet i en liten ugnsform och lägg försiktigt ner potatisen, mojsa runt så all potatis är täckt av fettet, salta lite.
  • Stek i ugnen på 220 grader i 45 minuter. Vänd runt i potatisen några gånger.



Fläskkotletterna
2 stora fläskkotletter
en kvist rosmarin (går bra med torkad)
2 msk konjak (kan uteslutas)
en rejäl klick smör
salt och peppar

  • Torka kotletterna torra, salta och peppra.
  • Hetta upp stekpannan, lägg i smöret och bryn kotletterna på högsta värme 1 minut på varje sida.
  • Slå av värmen och tillsätt rosmarinkvisten och konjaken. Låt kotletterna ligga 1-2 minuter till i stekpannan innan servering.




Leila Lindholm´s Chilibearnaise (ca 8 port)
300 g smör
2 st schalottenlökar
1 dl dragonvinäger
15 st svartpepparkorn
4 kvistar bladpersilja
färska dragonblad
3 st ekologiska äggulor
flingsalt
några droppar citronsaft
1 st mild färsk röd chili
1 msk sweet chilisås
1 kruka färsk dragon
0.5 kruka färsk persilja
svartpeppar från kvarn


  • Skira smöret; smält det i en kastrull och låt koka några minuter.
  • Skumma av och låt de grumliga restprodukterna sjunka till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret.
  • Finhacka löken.
  • Koka samman vinäger, lök, svartpepparkorn, persiljekvistar och dragonblad tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
  • Vispa äggulor och vinägrettreduktionen över vattenbad (i en skål över kokande vatten) till en skummig kräm. Tillsätt en nypa flingsalt och citronsaft.
  • Tag av från värmen och tillsätt det skirade smöret droppvis under konstant vispning. Såsen skär sig om det blir för varmt.
  • Smaksätt såsen med finhackad chili och sweet chilisås.
  • Finhacka persilja och dragon och vänd ner i såsen. Smaka av med flingsalt och svartpeppar

Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More