fredag 30 juli 2010

Kalvfärsbiffar med trattkantareller

Himmelskt gott!




kalvfärs ca 400g
en halv kruka färsk salvia(efter smak), finhackad
kalvfond 1 msk
ett paket bacon
1 ägg
grädde 1 dl
dijonsenap 2 msk

Såsen:
200-300g svamp, trattkantareller eller annan svamp
smör att steka i
en halv gul lök,finhackad
3-4 dl vitt vin
2 dl grädde, eventuellt mer
2 msk kalvfond
salt,peppar

redning:
3 msk vetemjöl
2 msk vatten

Knaperstek bacon och låt dom svalna.
Blanda ihop kalvfärsen med salvian och ägget, krydda med salt och peppar.
Rör ihop 1 dl grädde med dijonsenap och 1 msk kalvfond, blanda ner i färsen.
Smula ner bacon och forma färsen till biffar.

Smörstek lök och svamp 5-10 minuter.
Slå på vitt vin och låt det småkoka någon minut, häll sedan på 2 dl grädde och 2 msk kalvfond. Låt såsen puttra 10 minuter och häll sedan ner vetemjölsredningen lite i taget till du är nöjd med såsens tjocklek. Vispa hela tiden så klumpar inte bildas. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner biffarna och sjud 10 minuter, gärna under lock.



tisdag 27 juli 2010

Favoritknäcket: Vilmas

Vilmas knäckebröd linfrön och kummin med västerbottenost rödlök och solrosskott.

måndag 26 juli 2010

Italiens godaste pizza



Ingen pizza jag har ätit förut kommer i närheten av pizzan som säljs i San Gimignano.
Jag kommer alltid minnas den tunna krispiga, nästan lite friterade bottnen som jag skulle kunna äta bara som den var. Topping: mozzarella, någon slags italiensk lufttorkad korv,vitlök och bladspenat. Bästa pizzaupplevelsen hittills i mitt liv!
Det var lång kö utanför(sånt som brukar vara ett gott tecken) det lilla hålet i väggen där knappt två personer fick plats. 4 olika pizzor bakades på löpande band och skars upp i slicar. En slice kostade 25 kr oavsett topping. Stort plus till det lilla handtaget, klippsen eller vad man ska säga som man håller pizzan med. Mycket behändigt när man går runt och beundrar staden.

söndag 25 juli 2010

Vino Sfuso ett billigare sätt att köpa vin


I de flästa städer i Italien finns det små butiker med självservice på vin. Du tar med en tom flaska eller dunk och fyller på med det vin du vill ha. Det finns ett flertal olika viner att välja mellan och det är billigare än att köpa vin på affärer. Anledningen är att det är lokala druvor, vinet är ungt och billigt att göra, därför också mycket billigt att köpa. Har man ingen flaska eller dunk med sig kan man köpa det på plats för bara några kronor.


Vino Sfuso i Florens:

OLIO e VINO SFUSO di Bastanzio Luigi
50121, Firenze (FI) - Via Gioberti 3/r

http://www.olioevinosfuso.it

Vino Sfuso - I'VinaioIndirizzo:
Piazza delle Cure, 16/r
50133 firenze
338 106 6366
http://www.ivinaio.it

torsdag 22 juli 2010

Hur länge håller maten?


Still Tasty är en superbra sida där man kan kolla upp hur länge olika livsmedel håller. Alla möjliga frågor kring mat och livsmedel besvaras, tex hur man vet när frukten är mogen, om man kan sätta in varm mat direkt i frysen, hur man bäst bevarar nötter och frön, om brödet ska ligga i kylen eller stå framme osv. Allt man funderar över finns det svar på.


Jag letade upp avokado och man ser tydligt hur länge dom håller sig bra i skafferiet,kylen och i frysen. Under bilden finns också tips på hur man bäst förvarar avokado.

Mycket bra sida!

Gusta Pizza


Gusta Pizza ska vara Florens bästa pizzeria. Jag hittade Gusta Pizza genom Tripadvisor där den har fått mycket bra betyg.
Även på Taste Florence turen så blev vi tipsade om pizzerian.
I den lugnare delen av Florens, på andra sidan bron hittar du Gusta Pizza.
En litet krypin med mycket glada, sjungande och skojjande pizzabagare.
Det fanns inte många pizzor att välja mellan(bra tecken!)runt 5 om jag inte minns fel.
Jag beställde en pizza med ruccola mozarella, parmesanost och tomater.
Färska fräscha ingredienser, och mycket dessutom. Pizzabotten var inget speciellt men toppingen var fantastisk, lite som ett nybakat bröd med topping. Gott!
Den enkla pizzan i bakgrunden är med tomatsås och basilika. Hur man kan få nått så enkelt och tråkigt att bli så enormt gott är ett mysterium. Det är väl bla därför Gusta Pizza är Florens bästa. Ibland tänker jag tillbaks på den och funderar på om den kanske till och med var godare än ruccolapizzan.


Gusta Pizza
Via Maggio 46R, Florence, Italy
055285068

tisdag 20 juli 2010

Vinbarer i Italien

På en vinbar i Florens

Vart du än går i dom Italienska städerna så kommer du hitta vinbarer.
Till vinet kan man beställa något litet att äta, ostar, skinka,bröd osv.
På en mysig liten vinbar i den lugna delen av Florens beställde vi två glas vin, en ostbricka och nyuppskuren prosciutto(lufttorkad skicka). Till det fick vi en chutney och en korg med bröd. En perfekt avslutning på kvällen.


söndag 18 juli 2010

Shopping i Toscana








I toscanas småstäder hittar man många butiker som säljer handmålat porslin,konst, kökstillbehör, läderväskor,kryddor,vin,pasta,olivoljor,vinäger,ostar osv. Det är inte billigt, men kan alltid stanna till och beundra.





söta tavlor som beskriver det vackra toscana

i Montepulciano


Sommarsallader



Kycklingsallad:

grillad kyckling
blandsallad
rödlök,
fetaost
valnötter
körsbärstomater
kamutvete


Sallad med rökt lax

rökt lax
kapris
blandsallad
rödlök
valnötter
kamutvete
körsbärstomater


lördag 17 juli 2010

Tips för rötmånaden

Svensk köttinformation kommer med 9 tips på hur du bör hanterar din mat under rötmånaden.

Bäst före datum

Kontrollera bäst före datum noga.

Rökt och rimmat

Satsa på rökta eller rimmade charkprodukter, som har lång hållbarhet.

Använd kylbag när du handlar

Ta med kylbag till butiken. Transportera hem maten snabbt. Förvara i kyl som håller +4°.

Håll kylkedjan obruten

Ta bara fram så mycket som går åt. När mat står framme i rumstemperatur trivs bakterierna bäst. OBS! Bäst före datum gäller inte om maten blivit varm innan den åker tillbaka in i kylen.

Tina i kylen

Låt aldrig djupfryst mat tina i rumstemperatur. Sommartid är det planering som gäller.

Rena händer

Tvätta händerna med tvål och varmt vatten innan du börjar laga mat.

Rena redskap

Diska kniv och skärbräde mellan du skär grönsaker och kött.

Kyl mat som blir över

Blir det mat över som ska sparas bör den kylas ner så fort som möjligt. Bäst är att ta undan mat som ska sparas och inte låta den stå framme i rumstemperatur.

Lukta, smaka och släng

Lita på dina sinnen. Släng all mat som ser dålig ut, luktar eller smakar illa.

Ny röd äppelsort: Redlove Era

bildkälla: My Garden

Redlove Era är en ny äppelsort som har rött skal och även rött fruktkött.
Äpplet är krispigt och har en bra balans mellan sött och syrligt.
Den röda färgen finns kvar efter kokning, så äppelmos och äppelpaj bli röd-rosa=)

lördag 10 juli 2010

Taste Florence

2 veckor innan vi körde ner till Italien bokade jag en guidad mat tur i Florence, Taste Florense Original Taste The Best Tour.( €79.00 per person)
Jag rekomenderar verkligen alla som är intresserad av mat och som besöker Florens att gå denna guidade tur därför att
Det är inte alls lätt att hitta dom bra restaurangerna, caféerna, gelateriorna, bagerier och vinbarerna i stadens myller.
De flesta ställena är turistfällor, det ser man på dom långa menyerna som alltid finns utanför restaurangen, ofta med någon som försöker övertala en om att maten och priserna är jätte bra.
Gå inte på sånt! Leta efter små hål i väggen=) En dörr med ett namn på, ingen meny utanför, få platser
och på någon tvärgata bort från trängseln.

Vår guide var jätte kunnig om både mat och vin, mycket trevlig och pratade flytande engelska.
Hon hade svar på alla frågor vi hade och gav oss tips om dom bästa guldkornen i Florens.
Vi fick även en karta där platserna vi hade besköt var utmarkerade och även dom bästa restaurangerna,caféerna och intressanta ställen för matnördar=)
Första stoppet var på ett bageri (Forno)med paninis, fyllda bröd med ost,spenat och ricotta, bullar fyllda med choklad,frukt osv.
Här fick vi smaka på ett nybakat bröd i små rutor som var fylld med kronärtskocka och ost.Jätte gott!

Andra stoppet var på ett café med florentinska och toscanska specialiteter.
Vi fick smaka på en populär mjuk kladdig kaka som var fylld med ris,rivna apelsinskal och vanilj.

Vårt tredje stopp var inomhusmarknaden,dit lokalbefolkningen och restaurangägarna går och handla färska varor.
Som en saluhall fast så mycket häftigare! Vilken råvaror! Vad jag förstod så kom allting som såldes där från Italiens olika regioner.
Olika bönor,färska som torkade, tomater i olika former och färger,solmogna frukter, toscanska viner, olivoljor, balsamvinäger, fisk och skaldjur från kusten,
färsk pasta, även pasta som dom gjorde där inne i saluhallen, kött, fågel..ja allt du kan tänka dig.
Himmelriket för en matnörd=)

I saluhallen fick vi smaka på kalv som var kokt 6 timmar i grönsaksbuljong.
Fantastiskt! Köttet smälte i munnen.
Vi testade olika balsamvinäger olivoljor och ostar. Guiden berättade även länge om hur balsamvinägern gjordes.
Jag kunde inte föreställa mig att en balsamvinäger kunde vara så god. Dom vi köper i Sverige (i matvarubutikerna) borde inte få kallas balsamvinäger.
Det finns ju knapt någon likhet alls. Dom här var mildare tjockare sötare och kändes silkeslen i munnen.
Vi fick en droppe av 6 olika balsamvinäger. En droppe räckte för att smaken skulle fylla hela munnen länge, och med en lång eftersmak.
Jag fastnade för tryffelbalsamvinägern, vit balsamvinäger, en 12 årig balsamvinäger och en annan.
Det var hemskt dyrt tycker jag. 3 flaskor gick på över 1000 kr. Men man behöver ju som sagt bara några droppar, och smaken går inte att beskriva i ord.


Efter saluhallen gick vi till Florens äldsta glasshop. Där gör dom sin egen glass med unika samt traditionella smaker.
Aldrig har jag ätit så god glass. Dom flesta gelateriorna i Florense fuskar med glassen, dom sprutar i kolsyra för att få glassen mer fluffig och
alltså tjäna mer. Den här glassen var kompakt och färgerna såg naturliga ut. Chokladglassen var mörkbrun och silkeslen med en intensiv chokladsmak.
Jordgubbsglassen smakade solmogna söta jordgubbar.
Vattenmelonsorbéten var uppfriskande och perfekt i den 37 gradiga värmen.
Varje dag ändras specialsmakerna (ca 6 st) då vi var där hade dom bla mascarponeglass med honung, äppelpajglass med syltade äppelbitar,
någon slags glass gjord på den finaste delen av grädden med honungsrostade sesamfrön och bränt sockerglass (ingen höjdare).

Vi avslutade dagen med en vinprovning av toscanska viner i en vinkällare. Guiden berättade om de olika klasserna på vin
och vad man ska leta efter. Kortfattat: Vinflaskor med ett rosa band rött vin)vid korken är ett bra vin.
När det gäller vita viner så ska dom ha ett grönt band, då är det hög klass på vinet.
Taste Florence turen var väldigt lärorikt, roligt framför allt gott.
Do it! =)







Såhär ska tomater se ut. Går inte beskriva i ord hur fantastiskt dom smakar.

Vinkällaren


I vinkällarenHittar man detta märke i en butik vet man att det är en bra butik,kvalitetsmärke

Florens bästa glasshop

Ostar med olika marmelader på

Från vänster: vitbalsamvinäger 30 årig balsamvinäger,12 årig balsamvinäger,tryffelbalsamvinäger, 8årig balsamico och en annan jag inte minns=)

Florens saluhall



Färsk pasta
Vin och sprit shop
Torkad frukt
den kända Florentinsteken

6 timmar kokt kalvkött

Kalvsteken

Första stoppet på bageriet

Gamla ugnar i olika storlekar som dom använde förut för att baka kakor och bröd
hängde på väggen i cafét vi besökte

Längst upp i vänster hörn är kakan med ris som vi smakade på


Florens äldsta bageri med massor av gott


Första stoppet: Bageriet

måndag 5 juli 2010

Varma mackor med champinjoner,lök och ost



Ljuvligt gott =)


Champinjoner
Lök
Västerbottenost eller annan lagrad ost
Formfranska
salt,peppar

Värm ugnen till 200 grader, grill
Bryn champinjonerna tillsammans med löken,salta och peppra.
Lägg forfranskorna på en plåt.
Lägg svampen på bröden och skiva ost över.
5 minuter i ugnen på grill eller tills osten bubblar och blir lite brun.

söndag 4 juli 2010

Berocca Boost


Genom Buzzador(man provar nya produkter och tjänster, berättar för vänner och bekanta och ger sedan feedback till tillverkaren) har jag fått hem Berocca Boost. Ett ny energidryck eller egentligen är det en tablett som man löser upp i ett glas vatten. Berocca Boost som är fri från socker,konserveringsmedel och innehåller naturliga ämnen som guarana vitaminer och mineraler.
Tycker att Berocca Boost smakar mycket godare än annan energidryck där man verkligen känner smaken av kemikalier. Berocca smakar lite som den röda Fantan som jag inte minns namnet på just nu. Fast med en liten antydan till bitter eftersmak.
Effekten av en tablett kan jag inte riktigt bestämma, jag känner mig inte speciellt mer pigg eller fokuserad. Eventuellt en aning..Jag tror att det krävs två tabletter men ska testa igen.

Ett plus för Berocca Boost är alla B vitaminer med högt RDI(rekommenderat dagligt intag).
(läs mer här)
Så som:
B1
B2
B3
B5
B6
B8
B9
B12
även kalcium, magnesium zink och c vitamin.

Berocca kan ju självklart inte mäta sig med energidrycker som red bull och allt vad dom heter men det är ett alternativ som är bra för att vara så pass naturlig som den är.

Fläderchampagne

Jag såg på Det goda livet avsnitt 4 på SVT här om dagen där dom tillverkade fläderchampagne. Eftersom flädern faktiskt blommar nu så gav jag mig ut på fläderjakt och kom hem med en påse som innehöll 60 fläderbuketter. 60 buketter räcker till 25 liter champagne.


60 buketter fläderblommor
16 citroner, skal och juice
16 l kokande vatten
3,5 kg socker
kallt vatten
8 msk vitvinsvinäger
eventuellt 1 påse champagnejäst (om flädern inte vill börja jäsa)


Jag rev skalet från 16 citroner och använde juicen.
Rengjorde och steriliserade en 30 liters tunna.
Kokade 16 liter vatten som jag hällde i tunnan tillsammans med 3,5 kg socker som fick lösas upp under rörning. Hällde på kallvatten tills det blev 25 l. I med 8 msk vitvinsvinäger, citronskal,citronjuicen och fläderblommorna.

Flyttade tunnan till ett svalt ställe och lade på ett tunt lakan.
Efter 2 dagar hade gått tittade jag till tunnan och såg att jäsningen inte hade kommit igång. Så jag for till en essensbutik och inhandlade champagnejäst. En påse jäst räckte till 25 liter.
Nästan direkt började det bubblar och pysa som bara den=)
Nu 3 dagar senare pyser det fortfarande lite, jästen måste få jäsa ut ordentligt så den ska få stå medan vi bilar ner till Italien på semester 10 dagar. Jag frågade i affärer och det gjorde ingenting att champagnen får stå så länge.

När vi kommer hem ska jag sila bort blommorna, sterilisera flaskor och tappa upp champagnen. Sedan ska den få jäsa ytterligare några dagar i flaskorna innan den är klar.
Glöm inte att köpa champagnekorkar som sitter ordentligt då det kan bli ett väldigt tryck i flaskorna.




ojäst

jäst





Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More