onsdag 24 oktober 2012

Långstekt lammstek


Skåra lammstek, gärna med ben, stoppa ner rosmarin,salvia,och finhackad vitlök.
Salta och peppra runt om. 130 grader 4-5 timmar i ugnen. = oslagbart!
Tips: gör sås på skyn.

tisdag 16 oktober 2012

Lånkok och höstgrytor

Nu när hösten är här igen så vill i alla fall jag göra långkok på kraftiga och smakrika styckningsdetaljer.
Här kommer lite inspirationsrecept i höstmörkret.








SMAKEXPLOSION: LÅNGKOK PÅ OXLÄGG





















JAMIE OLIVER'S HÖSTIGA KÖTTGRYTA









            


JAMIE OLIVER'S FEMTIMMARS LAMM                         

torsdag 11 oktober 2012

Jamie Oliver's femtimmars lamm


Ervalla Lamm's fina lammstek (höst lamm) fick bli huvudingrediensen i Jamie Olivers läckra femtimmars lamm. Till den här grytan passar ett vitt bröd bra som kan suga upp den goda buljongen. Efter att lammet har puttrat i fem timmar är köttet så mört som det bara kan bli. En värmande och underbart god gryta såhär i höstrusket. Får du buljong och grönsaker över blir det en god grönsakssoppa.


för 4-6 personer

1,5-3 kg lammstek
5 morötter, tärnade
5 potatisar, tärnade
en liten rotselleri, skalad och tärnad
3 palsternackor, skalade och halverade
3 rödlökar, skalade ooch halverade
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
ett paket bacon, strimlad
en kruka timjan
4 kvistar rosmarin
10 lagerblad
salt och peppar
1 flaska tort vitt vin
smör för stekning
bröd


Sätt ugnen på 150C.

  • Salta och peppra lammsteken. Bryn den i smör på alla sidor i en gryta som tål ugnsvärme.
  • Lägg i bacon, lök och vitlök och stek 3 minuter.
  • Lägg i kryddorna, de tärnade grönsakerna och häll i vinet, 
  • Täck med ett lock eller aluminiumfolie och sätt in grytan i ugnen i 5 timmar. 





söndag 7 oktober 2012

Jamie Oliver's snabbpizza


Den här snabbpizza hittade jag när jag tittade på Jamie Oliver's 30-minutes meal. Det gäller att plocka fram alla köksverktyg och ingredienser, då går det faktiskt snabbt. En jätte god pizza som jag kommer att göra igen.
Fler Jamie Oliver recept: Kyckling i mjölk, med salvia citron och vitlök. Höstig köttgryta.
Pasta med parmaskinka, purjolök och svamppangrattato


för 1 pizza:

1 stor stekpanna som tål ugnsvärme
1 mugg/kaffekopp
matberedare
mixer
kavel
mortel (ej nödvändigt)
rivjärn

botten
1,5 mugg vetemjöl special
olivolja
vatten
salt

topping
1 burk krossade tomater (Mutti)
en halv vitlöksklyfta
salt
olivolja

1/2 chili
1 tsk fänkålsfrön
parmesanost
1 boll mozarella
8 skivor salami
färsk basilika


Sätt ugnen på grill, högsta värme (jag satte min på 250)

Pizzabotten

  • Sätt stekpannan på plattan och vrid på hög värme.
  • Mjöla en ren yta med lite mjöl.
  • Häll i 1,5 mugg mjöl i matberedaren och häll sedan i en halv mugg ljummet vatten.
  • Tillsätt en nypa salt och en skvätt olivolja, mixa ihop till en deg (ca 30-40 sekunder)
  • Degen kommer nu att vara ganska fuktig, stjälp upp den på den mjölade ytan.
  • Pudra över mer mjöl och kavla ut degen till en rund botten 1 cm tjock.
  • Ringla olivolja i stekpannan och mjöla pizzabottnen's yta lätt.
  • Vik försiktigt ihop bottnen till en halvmåne, och sedan en gång till. Detta gör det lättare att föra över den till stekpannan.För över bottnen till stekpannan och veckla ut den. Tryck ner den i stekpannans sidor.

Topping

  • Häll en tredjedel av de konserverade tomater i en mixer och tillsätt några basilikablad, ½ skalad vitlöksklyfta, en skvätt rödvinsvinäger, en skvätt olivolja och en nypa salt. Mixa tills slät. Häll tomatsåsen i mitten av pizzabottnen och sprid ut den i ett jämnt lager.
  • Riv en halv mozzarellaboll i små bitar och lägg ut på bottnen. Finriv ett lager parmesan över och toppa sedan med salami skivor. Mortla fänkålsfrön (eller finhacka) och finhacka chilin, strö över pizzan.
  • Placera stekpannan högt upp i ugnen under grillen i 4-5 minuter tills pizzan är gyllene och genomstekt.
  • Toppa med basilikablad. 









Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More