söndag 16 oktober 2011

Jamie Olivers höstiga köttgryta


Mustiga långkota grytor med rotfrukter brukar värma gott i höstmörkret. Jamie Oliver's recept på köttgryta passade perfekt till kvällens middag. Under lång tid,  4,5 timme på 150 grader fick grytbitar av nöt, rotfrukter och rödvin stå och puttra i ugnen. Precis vad man vill ha en kall och mörk höstkväll. Kryddblandingen av vitlök, rosmarin och citron som strös över vid servering harmonerade jätte fint ihop med resten av ingredienserna och gav grytan en fräsch aromatisk touch.


• olivolja
• en klick smör
• 1 lök, skalad och hackad
• en handfull färska salviablad
• 800 grytbitar av nöt
• flingsalt och nymalen svartpeppar
• mjöl
• 2 palsternackor, skalade och grovt skurna
• 4 morötter, skalade och halverade
• ½ butternutsquash, halverade, urkärnad och grovt hackad
• 500g småpotatis
• 2 msk tomatpuré
• ½ flaska rött vin
• 285ml  kött grönsaksbuljong

topping
• skal av 1 citron, fint rivet
• en handfull rosmarin, bladen plockas
• 1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad


Sätt ugnen på 160 º. Lägg lite olja och en klick smör i en lämplig stor kastrull eller gryta. Lägg i lök och salvia, stek i 4 minuter.Blanda köttet med lite mjöl och lägg det i grytan tillsammans med alla grönsaker, tomatpuré, vin och buljong. Rör ihop. Krydda generöst med nymald svartpeppar och lite salt. Koka upp, lägg på ett lock koka sedan i ugnen tills köttet är mört. Ibland tar 3 timmar, ibland 4 - det beror på vilken styckningsdel du använder och hur färskt köttet är. Det enda sättet att testa är att mosa upp en bit kött, och om den lätt faller isär är grytan klar. Blanda ihop citronskal, hackad rosmarin och vitlök och strö över grytan vid servering.





0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More