tisdag 13 november 2012

Måltidskulturen i samhället

Just nu läser jag en väldigt intressant och viktig kurs här i Grythyttan som heter Måltidskulturen i Sammhället. Richard Tellström som är vår lärare är helt fantastisk och man vill verkligen inte att lektionerna ska ta slut.
Tänkte dela med mig av lite intressant kuriosa från dagens undervisning.


  • Förr kallades mjölk ”det vita giftet" pga tuberkulos
  • Skillnad mellan italiensk och svensk smörkonsumtion per person och år är 2 hg
  • Frukostjuice är en sockerbomb
  • 1801 sparris kokas och äts med skirat smör stött råsocker och riven musko
  • 1775 åt vi 4 hg socker per person och år. Nu- 40 kg per år å person
  • Vi har haft två slaktperioder i Sverige. Höstslakt och julslakt
  • Matjesill lagras i 6 månader och utvecklar mycket umamismak
  • Vi äter väldigt mycket ost i Sverige. Ca 20 kg ost per person och år
  • Messmör typiskt nordiskt







Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More