måndag 24 september 2012

Domare i Chark SM 2012

Om 1,5 vecka, närmare bestämt den 3 och 4 oktober kommer jag att befinna mig i Göteborg för att delta som domare i Chark SM. Utifrån 16 olika produktklasser, t.ex. isterband, köttbullar, julskinka och pastej/sylta kommer Sveriges bästa charkprodukter att utses. På Chark SM's hemsida kan du läsa mer om tävlingen och bland annat se ett videoklipp av hur en bedömning går till. 

"Tanken är att Chark-SM ska förenkla för konsumenter att välja produkter av riktigt bra kvalitet och samtidigt bidra till att stärka konkurrenskraften för den svenska charkindustrin."- charksm.se

Det ska bli otroligt spännande och lärorikt att bedöma tävlingsbidragen och få ta del av den kunskap experter, matskribenter och andra bedömare besitter. Värt att uppmärksamma är att överblivna produkter vid bedömningarna skänks till behövande så som Stadsmissionen och Frälsningsarmén

Jag anser att detta är jätte fint och hållbart initiativ av Chark SM. Detta bidrar till mindre matsvinn och framför allt visas respekt för mathantverkarna och djuren som faktiskt ger sitt liv för att föda oss människor. Att skänka till socialt utsatta är något många fler restauranger och organisationer borde göra. Så stort plus i kanten till Chark SM!  

söndag 23 september 2012

Söta glassformar hos Bagaren och Kocken


Har ni sett dom nya glassformarna i silikon från Bagaren och Kocken? Jag tycker att dom är jätte söta och blev genast inspirerad till att göra glass. Smultronglass doppad i vitchoklad, saffransglass doppad i blåbär och vitchoklad. Hur gott lät inte det :) Glass funkar alltid, även i höstrusk och hällregn.

onsdag 19 september 2012

Fläskkotletter med råstekt potatis, friterad salvia och stekt lök




Fläsk, salvia och lök är en klassisk smakkombination, det kan nästan aldrig bli fel. 
Till den här rätten serveras salvian friterad tillsammans med en gräddig sås på dijonsenap och kalvfond. 



för 4 pers
4 fläskkotletter
800 g potatis,tärnad
2 gula lökar, tunt skurna
smör för stekning
salt och peppar

friterad salvia
16 blad färsk salvia
1 dl matolja

salvia och dijonsenapssås 
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 sharlottenlök, finhackad
1/2 msk kalvfond
3 stora blad salvia
smör att steka i
salt och peppar


salvia och dijonsenapssås 
  • Rulla ihop salviabladen och finstrimla dem. 
  • Fräs salvian och sharlottenlöken i lite smör 2-3 minuter på låg värme.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen småputtra i 10-15 minuter. 
  • Smaka av med salt och peppar. 

friterad salvia 
  • Hetta upp matoljan i en liten kastrull. Lägg i salviabladen några i taget när oljan blivit tillräckligt varm. 
  • Ta upp bladen när de har fräst en liten stund och lägg dem på ett hushållspapper.
potatis och fläskkotletter 
  • Stek potatisen i en rejäl klick smör på medelvärme tills den fått färg och mjuknat. Salta och peppra. 
  • Stek löken i smör tills den mjuknat och fått färg. 
  • Salta och peppra kotletterna. Stek fläskotletterna i smör 3-4 minuter på varje sida. 

Vid servering: lägg upp potatisen på tallrikarna, placera fläskkotletten (halverade om önskas)ovanpå, lägg på lök och friterad salvia. Servera såsen bredvid eller ringla den över tallriken. 




måndag 17 september 2012

Jamie Oliver's kyckling i mjölk med salvia, citron och vitlök

Happy Days with the Naked Chef


Det blir knappast enklare än såhär att göra en riktig god ugnsstekt kyckling. Jamie Oliver är en av mina stora inspirationskällor och dagens middag gjordes utifrån hans recept som finns i boken Happy Days with the Naked Chef.  Kyckling, salvia, vitlök och citron är vanliga smakkombinationer men det som är spännande i det här receptet är kanelen och mjölken. I receptet står det 1/2 kanelstång, använder du som jag kanelstänger på påse så är dom halverade redan.Ta en hel stång. Smaklig spis! 


1,5 kg kyckling, gärna ekologisk
115 g smör
olivolja
1/2 kanelstång
en handfull färska salviablad
finrivet skal av 2 citroner
10 vitlöksklyftor, oskalde
5 dl mjölk 
salt och nymalen svartpeppar


  • Sätt ugnen på 190°.
  • Ta fram en gryta som precis rymmer kycklingen.
  • Salta och peppra kycklingen. 
  • Bryn den runt om i smöret och oljan tills den fått en fin färg.
  • Lägg kycklingen på en tallrik och häll bort smöret. 
  • Lägg tillbaks kycklingen och tillsätt resten av ingredienserna.
  • Stek i ugnen i 1,5 timme och ös kycklingen några gånger under tiden.










söndag 16 september 2012

Blåbärspaj med vanilj, kanel och muscovadosocker



Idag plockade jag årets sista blåbär. En smula vemodigt då hösten verkligen gör sig påmind. 
Som en sista hyllning till årets regniga sommar bakade jag det jag tycker blåbär gör sig bäst i; en smulpaj. Dom små blå trivs väldigt bra ihop med vanilj, kanel och muscovadosocker. Muscovadosocker finns i två varianter, en mörk och en ljus. Det mörka muscovadosockret har en distinkt ton av lakrits och det ljusa, smörkola toner. Jag blandade mina blåbär med ljust muscovadosocker, en halv vaniljstång, kanel och lite potatismjöl. 

Som vanligt denna sommar regnar och blåser det ute i kväll, men det gör inget för jag skall njuta av blåbärspaj och vaniljglass :)


onsdag 12 september 2012

Viktigt meddelande från Äkta Vara: RÄDDA FALLFRUKTEN!






Fruktförmedlingen hittar du en karta över vart i landet du finner fallfrukten.


"Varje höst ruttnar tusentals ton med goda äpplen bort i svenska villaträdgårdar. Samtidigt kör vi till affären och köper långväga äpplen och dricker stora mängder importerad apelsinjuice istället för att göra egen äppelmust.
För att motverka detta gigantiska slöseri har Äkta vara startat kampanjen Fallfrukt

Varje höst ruttnar tusentals sagolikt goda äpplen bort i svenska villaträdgårdar och parker.

Svensken kör till affären och köper långväga äpplen samtidigt som den egna frukten blir maskföda i trädgårdarna. Även under den tid på året då våra äppelträd dignar som mest satsar förskolor, skolor, äldreboenden, sjukhus och arbetsplatser på importerad frukt.

Istället för att använda en del av alla våra äpplen till must pimplar vi i oss enorma kvantiteter apelsinjuice. Och för äldre villaägare är äppelskörden dessutom ofta ett återkommande dåligt samvete eftersom de så gärna skulle vilja ta rätt på all den frukt som nu förfars.

För att motverka detta gigantiska resursslöseri drar vi i konsumentföreningen Äkta vara nu igång den landsomfattande kampanjen Fallfrukt, inspirerade av bland annat Victoria Frances Qvarnströms initiativ med en fruktförmedling på Facebook.

Tanken är enkel: med hjälp av vår hemsida och frivilliga krafter ska så många äpplen och annan frukt som möjligt komma till nytta. 

Har du för många äpplen? Eller vill du ha några kassar gratis? 

Delta i kampanjen här på sajten" 

lördag 8 september 2012

Ugnsstekt lax och spetskål med wasabimajonnäs

























Det här är en enkel, snabb och god laxrätt som med fördel äts med ett nybakat bröd och ett glas vitt vin till.


för 4 pers

Wasabimajonnäs
1,5 dl majonnäs
1,5 tsk wasabi, eventuellt mer
1 tsk finriven ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
pressad lime, 1 klyfta
en nypa salt


500 g laxfilé
1 stor spetskål eller 1,5 små
1 vitlökklyfta, pressad eller finriven
1 tsk finriven ingefära
2 msk olivolja
1 msk honung
salt och peppar

Wasabimajonnäs
Blanda ihop alla ingredienser till majonnäsen. Om mer hetta önskas, tillsätt lite mer wasabi.

Lax och spetskål
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vitlök, ingefära, olivolja,honung, lite salt och peppar i en bunke.
Skär spetskålen i mindre bitar, lägg ner i bunken och blanda runt.
Lägg upp kålen på en ugnsplåt med bakplåtspapper på.
Skär laxen i portionsbitar och lägg upp den bland spetskålen, salta och peppra laxen.
Stek i ugnen 10-15 minuter tills laxen är klar.
Servera med wasabimajonnäsen och ett gott bröd.

torsdag 6 september 2012

Asiatiskt: fläskfiléwok med sockerärtor och kokosris

Wokad fläskfilé med asiatiska smaker och kokosris. 

sockerärtor i wok

Den här asiatiska woken är lätt att göra och perfekt till middagsbjudningar. Så god att jag planerar att göra den igen nästa helg då familjen kommer på besök här i Grythyttan.

När man wokar är det viktigt att tänka på följande:

  • kött och grönsaker skall skäras tunt 
  • lägg upp alla ingredienser i skålar innan du börjar woka
  • wokpannan skall vara riktigt het innan man lägger ner kött eller grönsaker
  • woka ingredienserna i omgångar, inte allt på en gång 
  • woka de ingredienser som tar längst tid först (oftast köttet)
  • tillsätt såsen sist 



woksås
½ msk fisksås
½ msk sesamolja 
½ msk ostronsås
1 msk soja
1 msk honung 
1 msk risvinsinäger 

wok
500 g fläskfilé, hinnor och fett bortputsat 
200 g sockerärtor
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tesked riven ingefära
1 röd chili, finstrimmlad
 juicen från ½ lime
½ msk fisksås 
matolja
salt och peppar

kokosris 
2 dl jasminris
1 burk kokosmjölk
1 tsk salt
1 msk matolja


Woksås

  • Blanda alla ingredienser i en skål.


Kokosris

  • Värm olja i en kastrull som på medelhög värme. Lägg i ris och stek det 3 minuter. 
  • Tillsätt kokosmjölk och salt. Sjud på svag värme under lock tills riset har absorberat all vätska, ca 15 minuter.

Wok

  • Skär fläskfilén i tunna skivor.
  • Lägg köttet i en bunke, salta, peppra och tillsätt ½ msk fisksås.
  • Blanda om och låt köttet marineras i 5-10 minuter.
  • Hetta upp en wokpanna tills den är riktigt het och häll i lite matolja, ca 1 msk.
  • Lägg i fläskfilén och woka den på högsta värme ca 3-4 minuter tills den fått färg.
  • Lägg över fläskfilén på en tallrik. 
  • Slå av värmen och häll i ytterligare lite matolja.
  • Tillsätt sockerärtorna, woka dom ca 1 minut.
  • Tillsätt vitlök och chili, woka 1 minut till och tillsätt sedan fläskfilen och woksåsen.
  • Woka alltsammans ca 2 minuter och servera sedan på en gång tillsammans med kokosriset och limeklyftor. 



tisdag 4 september 2012

Nam Prik Ong- en spännande variant på köttfärssås


Nam Prik Ong är en het köttfärssås-liknande rätt från norra Thailand. Rätten äts vanligtvis som ett tillbehör eller med ris. Passar också jätte bra som en spännande och god variant på köttfärssås.



för 4 pers

500 g fläskfärs
4 plommontomater
4 stora vitlöksklyftor
6 små sharlottenlökar
2 stora chilifrukter
juicen av 1 lime
3 msk fisksås
1 tsk shrimp paste
1 msk farinsocker
matolja att steka i
salt

Skala lök och vitlök och skär bort stjälkarna på chilifrukterna.
Stek hela tomater, chilifrukter, lök och vitlök i en torr stekpanna utan matolja.
Stek grönsakerna ca 5 minuter på hög värme tills de fått färg. Skaka stekpannan ofta.
Lägg sedan grönsakerna i en mixer och mixa till en slät konsistens.

Stek fläskfärsen i lite matolja och smaka av med salt.
Häll på tomatsåsen och tillsätt fisksås, shrimp paste, farinsocker och lime.
Låt köttfärssåsen koka ihop 5-10 minuter.
Smaka av med eventuellt mer salt och socker.
Servera med pasta och gurka.


Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More