fredag 30 december 2011

Vår nyårsmeny 2011



Då vi kom fram till att vi inte ville stå i köket hela dagen och kvällen på nyårsafton, utan umgås med våra vänner så gjorde vi en meny där mycket gick att förbereda dagen innan (idag).
Potatisgratängen med sötpotatis och kålrabbi gör vi i kväll, den blir till och med bättre när den får stå till sig. Trattkantarellsåsen görs idag och värms på i morgon.
Allt förutom smördegen på Beef Wellington görs klart idag och osten med tillbehör går snabbt och enkelt att lägga upp i morgon.

Slit inte ihjäl er! Det ska vara kul att laga mat och det blir inte kul om man står och stressar i köket och inte har tid att umgås med sina gäster. Så gör det inte för komplicerat för er =) Gott nytt år!

onsdag 28 december 2011

Recepttips till nyårsafton

tisdag 20 december 2011

Ört och vitlöksfylld fläskstek med brysselkål bacon och tranbär


En saftig mör stek med smak av örter och vitlök på en bädd av brysselkål som trivs jätte bra tillsammans med salt krispig bacon, mild lök och syrliga tranbär.








1,5 kg fläskstek

Fyllning:
en halv kruka timjan eller 2 msk trokad
en halv kruka rosmarin
några blad salvia
4 skalade vitlöksklyftor
2 msk vitt vin
en halv rödlök
2 msk tranbär
en skvätt matolja

Brysselkål
1 nät brysselkål
1 paket bacon, strimlad
1 gul lök
1 dl torkade tranbär
1-2 msk grädde
smör att steka i



Steken:
Mixa alla ingredienser till fyllningen in en matberedare.
Skär steken längs med men inte helt igenom.
Banka ut steken så den är så platt som möjligt.
Salta och bred på fyllningen.
Rulla ihop steken och bind upp den med ett snöre.
Bryn steken runtom i smör på hög värme.
Sätt in den i ugnen på 140 grader i 2,5 timmar.



Brysselkålen:
Stek lök och bacon tills baconen är knapriga, spara fettet.
Ta bort fula blad och roten från brysselkålen.
Skär varje kål i fyra delar och stek i baconfettet tillsammans med en klick smör i 10-15 min.
Tillsätt lök, bacon grädde och tranbär.

Skär upp steken i skivor och servera på en bädd av brysselkål.
Häll på skyn som blir kvar i ugnsformen över köttet.

måndag 19 december 2011

Årets bästa julmust 2011

Allt om mat har testat julmust och här är resultatet:

Mora must, Mora bryggeri, 0,5 liter, 10,90 kronor
Dalarnas bidrag till den svenska mustvärlden.
Panelen: Många glada utrop, “precis som en god must ska smaka”, “inte så söt”, “tunn i smaken”, “inte så tydliga bubblor”.
Betyg: 4

Julmust, Hammars bryggeri, 33 cl, 10,90 kronor
Litet bryggeri med många mustälskares kärlek.
Panelen: De flesta var positiva, “mjuk och fyllig smak”, “söt men med bra nyanser”, “oj, den smakar liksom gammaldags”,”bäst!”.
Betyg: 4

Nygårda Julmust, Spendrups, 1,5 liter
Spendrups-varianten av allround-musten.
Panelen: Överlag positivt, “bra bubblor och lagom söt”, “lite som mumma och öl”, “ fin balans och lagom söt”.
Betyg: 4

Apotekarnes Julmust Light, Carlsberg, 1,4 liter, 12,98 kronor
Light-variant på Carlsbergs storsäljare.
Panelen:
Vissa var tveksamma, andra hade den som favorit, “smakar bara
sötningsmedel”, “min favorit!”, “bra, kraftig smak”, “ nästan fadd och
väldigt kolsyresvag”.
Betyg: 3

Three Hearts Julmust, Krönleins bryggeri, 1 liter, 8,90 kronor
Sydsvensk favorit med starkt rykte.
Panelen:
Väldigt blandat, “fin sötma och lagom bubblor”, “alldeles för vattnig”,
“hm, den här känner jag inte igen”, “min favorit - utan tvekan”.
Betyg: 3

Nygårda Ekfatslagrad julmust, Spendrups, 4 x 33 cl, 39,90 kronor
Must lagrad på ekfat, produceras för tredje året i rad.
Panelen:
Många åsikter, både positiva och negativa, “inget för
traditionalisten”, “bra balans och sötma”, “fyllig smak med lite
bubblor”, “lite bränd smak”, “väldigt god”.
Betyg: 3

Apotekarnas Julmust, Carlsberg, 1,4 liter, 12,98 kronor
Storsäljare med många efterföljare.
Panelen: Stor bredd i åsikterna, “bra bubblor, lagom sötma”, “smakar lite jordkällare”,”tunn i smaken“, “helt okej”.
Betyg: 2

Nygårda Julmust Light, Spendrups, 1,5 liter
Populär light-version.
Panelen: Många klart negativa, “light, light, light - usch!”, “alldeles för vattnig”, “ lagom söt men opersonlig”.
Betyg: 2


Årets bästa julmust 2011 - Jul Recept Julmat Advent Nyår Fest Bakning | Allt om Mat:

'via Blog this'

söndag 18 december 2011

Hel ugnsstekt kyckling fylld med örter och phiadelphiaost





1 kyckling 
1 burk naturell phiadelphiaost 
1-2 msk naturell yoghurt
färsk finhackad perslja, dill och basilika, rosmarin och timjan (går bra med fryst eller torkad)
3 vitlöksklyftor, pressade
salt,peppar 
1 lime
matolja
6-8 fasta potatisar

Skär potatis tunt och lägg i en ugnsform, salta.
Blanda ihop valfri mängd örter, vitlöken, 1 tsk salt och 1 tsk peppar med phiadelphia och yoghurt. 
Stoppa in fyllningen under skinnet på kycklingen, både lår och bröst. 
Skär limen i hälften och stoppa in i kycklingen.
Klappa in kycklingen i matolja och lägg den på ett ugnsgaller.
Ställ potatisen under kycklingen så kycklingfettet droppar ner i potatisen.
Stek kycklingen i ugnen 1 timme på 175 grader. 
Ta ut kycklingen och låt den vila 10 minuter.
Under tiden kycklingen vilar sätt ugnen på grill och höj temperaturen till 240 grader.
Sätt potatisen högt upp i ugnen 3-5 in tills den fått en krispig brun yta.  




torsdag 15 december 2011

Tips för bättre kaffe

En bildserie med text som visar olika tips på hur kaffet kan smaka bättre.

How to Make Better-Tasting Coffee Slideshow | The Daily Meal:

onsdag 14 december 2011

Pepparkaks cheesecake med nötter och fikon





Den här desserten är lätt att göra och blir snygg att servera i glas. Går bra att göra i förväg också. 


Botten:
40 st pepparkakor
30 g smör, rumsvarmt

Fyllning:
100 g 70 % choklad av bra kvalité, gärna Vahlrona 
180 g Philadelphiaost
70 g kesella
2 tsk apelsinlikör (kan uteslutas)
1,5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Topping:
4 färska fikon
mandlar
hasselnötter


Mixa ihop smör och pepparkakor i en matberedare eller för hand.
Fördela pepparkakssmulorna i glasen.
Bryt chokladen i bitar och smält den i mikro eller över vattenbad.
Blanda ihop apelsinlikör, salt, kesella, Phiadelphiaost, florsocker och vaniljsocker.
Tillsätt den smälta chokladen, blanda runt och fördela fyllningen i glasen.
Toppa med nötter och fikonklyftor.

tisdag 13 december 2011

Couscous med bacon sötpotatis lök och gröna ärtor





1 liten sötpotatis
1 paket bacon, strimlad
1 gul lök, finhackad
2 dl gröna ärtor
3 dl färdigkokt couscous (koka tillsammans med en kycklingbuljongtärning)
några blad färsk rosmarin 
några blad färsk timjan
salt, peppar
smör att steka i
matolja

Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. 
Blanda med potatisen i en ugnsform med olja och salt. 
Stek på 200 grader i ca 10 minuter tills potatisen är mjuk.


Stek bacon, lök, rosmarin och timjan i smör tills baconen fått färg ca 10-15 min.
Tillsätt ärtor och sötpotatis. Stek 2-3 minuter. 
Blanda ner couscous och smaka av med salt och peppar. 










lördag 10 december 2011

Supergod saffranskola. Varning: lätt att äta för mycket


Favorit julgodiset!


Saffranskola
Portioner: ca 40 st

50 g smör
1 dl vispgrädde
0,5 msk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 msk glykos 
0,5 paket saffran 


1. Smält smör i en tjockbottnad, rymlig kastrull. Dra kastrullen av värmen och vispa ut saffran i smöret.
2. Tillsätt vispgrädde, strösocker,vaniljsocker, sirap och glykos. Koka kolan tills den är 120°C eller lite längre om man vill ha en hård kola. Har du ingen termometer kan du i stället göra kulprovet.
3 .Täck en plåt eller form med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och låt stelna i minst 4 timmar, gärna över natten.
4. Klipp eller skär ut kolor i önskad storlek.

onsdag 7 december 2011

Älgfärsbiffar med potatispuré, karamelliserad lök, champinjoner och gräddsås


Himmelska smakkombinationer!
Älg trivs bra bland lök, svamp och lingon.



Biffar
500 g älgfärs
1 gul lök, riven
1,5 dl grädde
2 msk viltfond
0,5 dl ströbröd
1 msk dijon senap
2 tsk soja
2 tsk timjan
1 tsk saltpepparsmör till stekning


Blanda ihop grädde, fond, ströbröd, soja och senap.
Tillsätt färsen, salt peppar, timjan och blanda ihop.
Forma till biffar och stek i smör 5 minuter på varje sida. 


Potatispuré 
500 g potatis

0.5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
15 g smör
salt och peppar



Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av.
Pressa potatisen genom potatispress.
Värm grädde och smör. Tillsätt det i purén och vispa till ett fluffigt mos.
Smaka av med salt och peppar.


Gräddsås
1 charlottenlök
2 dl grädde
0,5 dl vatten
2 msk kalvfond
1 tsk soja
1 tsk dijon senap

Finhacka löken och stek den mjuk i smör.
Tillsätt grädde, vatten, fond, soja och senap.
Koka såsen 15 minuter tills hälften av såsen återstår.



Champinjoner
6 champinjoner
smör att steka i
1 tsk salt
Skär champinjonerna i mindre bitar och stek i smör på hög värme tills de har fått färg.



Karamelliserad lök

1 gul lök
1 tsk balsamvinäger
1 tsk socker
en nypa salt
1 dl vatten + 1 tsk kyckling fond
1 msk rapsolja

Skala och skiva löken tunt, stek i rapsolja på medel värme i 5 minuter
Salta och tillsätt socker, balsamvinäger, vatten + fond.
Stek löken på medel värme i 20-30 minuter.

måndag 5 december 2011

Lammhjärta tillsammans med vin svamp lök och sidfläsk


Här om dagen kom min sambo hem med en liten utmaning, ett paket med tre lammhjärtan. 
Eftersom jag inte varken hade ätit eller tillagat lammhjärta förut så satt jag och funderade en bra stund innan jag kom fram till vad jag skulle göra. Det blev en beuf bourgignone liknande gryta med sidfläsk, svamp lök och rött vin. Lammhjärta smakar lever ungefär, en aning segare i konsistensen så minst en timmes koktid behövs. Jag tycker att det är viktigt att vi tar till vara på alla delar av djuret som hat dött för att vi människor ska få mat, så stort plus till  ICA Samköp och alla mataffärer som tar ett initiativ att sälja dessa annorlunda styckningsdetaljer.






5-6 portioner

600 g lammhjärta
4 dl rött mustigt vin
3 dl köttbuljong
en påse pärllökar (ca 10-15 st)
8 stora champinjoner, i mindre bitar
8 skivor rimmat sidfläsk, i strimlor
1 morot, riven
1 msk raps eller olivolja
en klick smör

svartpeppar
salt


Kryddor
5 lagerblad
4 skvistar persilja
4 kvistar timjan (eller 1 msk torkad)
3 kvistar rosmarin ( eller 1 msk torkad)


Skär av roten och toppen av pärllökarna. Koka upp en kastrull med vatten och lägg i löken. Koka löken 2 minuter så lossnar blir den lättare att skala. Lägg dom färdigskalade lökarna åt sidan.
Stek fläsket i oljan tills det är gyllenbrunt ca 15 min, häll över fläsket i en skål men spara fettet i stekpannan.
Stek champinjonerna på hög värme i fettet tills dom fått färg ca 5 min. Lägg över till champinjonerna till sidfläsket.

Trimma lammhjärtan från senor och fett. Skär i mindre bitar.
Stek på hög värme i en klick smör tills bitarna har fått färg ca 5 minuter. Salta och peppra.

Tillsätt fläsket, champinjonerna, löken, moroten, kryddorna, vinet och buljongen.
Koka under lock i 60 minuter. Garnera med färsk persilja timjan och rosmarin. Servera med ris eller pasta.


Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More