måndag 19 oktober 2009

Gittos Mat: Gratinerad falukorv extra allt

Gittos Mat: Gratinerad falukorv extra allt

Jag har inte så mycket inspiration när det kommer till falukorv, därför blev jag glad när jag hittade det här receptet hos Margit (Gittos mat).
Jätte gott med saltgurkorna i =)

Portioner: 4 hungriga Mannerströmare eller 6 normala personer

Tid: 40 minuter

Saltgurka, purjo, tomat, grädde. Senap chilisås, ost och paprikapulver. Allting som någonsin serverats tillsammans med falukorv möts här i en ljuvlig blandning.

Min variant är nära nog identisk med Leifs egen, men det är dags att sprida falukorvsevangeliet till bloggen!

  • 800 g falukorv
  • 2 msk smör
  • 1 stor purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 msk chilisås (av Heinz-typen)
  • 3 msk grovkorning söt senap
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tomater
  • 2 saltgurkor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl riven vällagrad ost (prästost blir godast tycker jag!)
  • salt, svartpeppar
  • till servering
  • hemgjort potatismos smaksatt med hackad persilja och gräslök
  • senap
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med smöret. Skölj och strimla purjolöken. Strimla löken. Skär tomaterna i klyftor. Skär saltgurkorna i stavar. Dela falukorven på längden och sedan i totalt sex portionsbitar.
  2. Bottna med purjolöksstrimlorna. Lägg falukorvsbitarna ovanpå. Bred rejält med senap och chilisås ovanpå. Salta, peppra och pudra över paprikapulvret.
  3. Strö över gul lök, tomater och saltgurka. Ringla över grädden. Strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills allt fått fin färg.

söndag 18 oktober 2009

Kyckling kokt i tryffelsås

Kyckling kokt i tryffelsås
Jag testade ett recept från Silverkocken(en jätte bra och inspirerande blogg) igår, som jag måste dela med mig av. Det blev jätte jätte gott och jag fick användning av mina svarta trumpetsvampar som jag plockat nu under hösten. Jag glömde dock att lägga ner broccolin mot slutet=/ Glöm inte den=) Till kycklingen hade jag mandelpotatis.


Kyckling - smält lite vårlök, vitlök och morötter i smör, lägg ner kycklinglårfileer, slå på vitt vin och grädde och lite tryffelolja, smula ner ett par torkade trumpetsvampar - sjud långsamt i ca 30 min. I slutet la jag ner lite broccoli.

lördag 17 oktober 2009

Persikapaj med blåbär och grädde

Persikapaj med blåbär och grädde

Blåbär och persikor passar mycket bra ihop,liksom grädde-persika,grädde-blåbär.



1 burk konserverade persikor
2 dl blåbär
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispad grädde.

det smuliga:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl socker
en nypa kanel

Slå bort persikospadet och dela halvorna i mindre bitar.
Lägg ner dom tillsammans med blåbären i en pajform.
Blanda vaniljsocker och socker och strö över persikorna.
Smula ihop ingredienserna till smultäcket.
Bred ut grädden på persikorna och toppa med smulblandingen.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

fredag 16 oktober 2009

Revbenspjäll med ugnsbakad potatis, karameliserad lök och tryffeloja

Revbenspjäll med ugnsbakad potatis, karameliserad lök och tryffeloja




minst 1 kg tjocka revbenspjäll

marinad:
chilisås
hoisinsås
worcestersås
3 vitlökklyftor,pressade
juicen av en halv lime
matolja



Marinera revbenspjällen i minst 1 timme, gärna över natten.
Placera revbenspjällen i en ugnsfastform, slå på marinaden och stek i ugnen 1,5-2 timmar tills köttet är mört.




potatis med karameliserad lök och tryffeloja:
1 stor gul lök, i ringar
potatis, gärna en röd sort så som Cherie eller Cecile
några stänk tryffeloja(ganska mycket)
matolja
salt,peppar

Blanda potatis och lök i en ugnsfast form tillsammans med olja, tyffeloja,salt och peppar. Baka i ugnen i 40-60 minuter (tillsammans med köttet)tills löken är fint karameliserad.

torsdag 15 oktober 2009

Tavernan's Amore

Det var ingen som orkade göra någon mat här i kväll.
Svenssons fick rycka in.

Amore
parmaskinka,soltorkade tomater,pesto mozzarella och vitlök


onsdag 14 oktober 2009

Chokladfondant 100% chokladlycka



Chokladfondant är enligt mig den ultimata chokladdesserten. Intensivt chokladig och kladdig med en varm, tjock och krämig chokladsås som rinner ut när man spräcker ytan med skeden. 
Ett säkert kort som alltid går hem hos gästerna.




Chokladfondant
4 personer

120 g smör + mer för att smörja formarna
1 dl socker
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl 
150 g mörk choklad av god kvalité
1 tsk salt
kakaopulver


  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Smörj 4 portionsformar med smör och skaka runt kakopulvret i formarna så alla sidor och botten täcks. 
  3. Smält choklad tillsammans med smör antingen över ett vattenbad eller på svag värme i en mikrovågsugn. Tillsätt saltet.
  4. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp till en lätt och luftig konsistens.
  5. Blanda ner äggsmeten i den ljumna chokladen och tillsätt mjölet.
  6. Rör ihop till en slät smet och fördela smeten i formarna.
  7. Baka av fondanterna i nedre delen av ugnen i 7-12 minuter. Här kan det variera lite beroende på vilken ugn man använder. Testa med en teststicka, fondanten ska vara lös i mitten men fast i kanterna.
  8. Stjälp försiktigt upp formarna på tallrikar.
  9. Servera med en kula vaniljglass och färska bär.


Tips: Formarna kan frysas ner eller stå i kylen upp till flera timmar innan dom bakas av i ugnen.  
Låt formarna stå i rumstemperatur 10 min innan dom bakas av. 






chokladfondant
Mästerkocken av mästerkocken Jean-Georges recept på chokladfondant.






Chokladfondanter går ju att variera hur man vill, i den här chokladfondanten använde jag mjölkchoklad av bra kvalité.











tisdag 13 oktober 2009

Blossa Clementin


Margit har testat årets Blossa, kika in hos henne!

söndag 11 oktober 2009

Höst







Älgjakt





Lingondricka

Lingondricka



2 l lingon
5 dl vatten
6 dl socker
1 krm natriumbensoat (konserveringsmedel)

Koka lingonen i 15 minuter tills dom är skrympliga och bleka. Skumma då och då. Kläm sönder lingonen mot kastrullkanten så du får ur all saft.
Sila saften antingen i en silduk som man använder för saftning eller i en vanlig kökssil.
Koka upp saften med sockret i 10 minuter och häll upp på rengjorda flaskor.

onsdag 7 oktober 2009

På jobbet

Idag har jag gjort 80 portioner

högsbosoppa
isterband och stuvad potatis,rödbetor,kokta grönsaker
sjömansbiff,kokta grönsaker
schnitzel och svampstuvning,potatis,kokta grönsaker
ugnsstekt lax och smögenpotatis,kokta grönsaker
gräddsås
päron och chokladsås
ostkaka(färdig) med sylt och grädde
skinksmörgås

jag är trött nu....

Supergod kycklingsallad med dragondressing

Supergod kycklingsallad med dragondressing



Åå vilken god kycklingsallad!
Jag har läst mycket i min Flavor Bibel, hur man kombinerar smaker och utifrån den har jag experimenterat lite. Kyckling,bacon dragon, majonnäs och vitlök passade enligt boken mycket bra ihop. Så det blev en kycklingsallad med en gräddfilsdressing.

för ett laktosfritt recept byt ut gräddfilen mot laktosfri yoghurt
Salladen:
köttet från en halv grillad kyckling
2 avocado, i skivor
4-5 romansalladsblad
2 nävar ruccola
en halv rödlök, fint strimlad
5-7 körsbärstomater,halverade
ett paket bacon

Dressing:
1,5 dl gräddfil
bladen från två kvistar dragon
en liten vitlöksklyfta,pressad
1-2 msk majonnäs
salt,peppar

Dressing:
Finhacka dragonbladen och blanda med övriga ingredienser.

Sallad:
Knaperstek baconen och blanda ihop med övriga ingredienser.

måndag 5 oktober 2009

Kryddsalt: torkad svart trumpetsvamp, enbär och rosmarin

Kryddsalt: torkad svart trumpetsvamp, enbär och rosmarin





Här hemma har vi massor av torkad svamp efter helgernas skogsutflykter. Något måste jag ju göra med den så varför inte ett gott kryddsalt som man dessutom kan ge bort i present till någon som kommer att bli väldigt glad=)



en näve torkad svart trumpetsvamp
0,5 dl torkad rosmarin
6-7 enbär
2 dl flingsalt

Lägg svampen, rosmarin och enbär i en mortel och mortla sönder tills blandningen har blivit mindre grov eller till pulveraktig konsistens.
Det går också att köra alltsammans i en mixer eller med en stavmixer, men det är mer hantverk med en mortel=)

Förvara i tätslutande burkar,plastpåsar eller askar.

söndag 4 oktober 2009

Äppeltider



Nu är det skördetider för svenska äpplen och i affärerna finns det många olika sorter att välja mellan. Ja blir nästan arg när jag ser att folk köper importerade äpplen från t ex Spanien. Varför gör man så när det är säsong för svenska goda äpplen?
Jag köpte med mig 3 sorter hem som jag satt och smaskade på på lördagskvällen.
Till vänster Signe Tillisch i mitten Discovery och till höger Aroma. Discovery har länge varit mitt favoritäpple tills jag satte tänderna i Aroma, sötsyrligt och krispigt. Aroma skulle passa bra i sallader också med sin fina spänst och syrlighet.


Vin och Gastronomi hittade jag några fina recept med äpple i samt en bra artikel.

lördag 3 oktober 2009

Armband för matnördar=)

Jag fick ett tips av Stina om sidan Art Missy.se där dom har jätte söta armband halsband och örhängen. Självklart matrelaterat. =) Tack Stina!




Renstekstartar




Rökt renstek (ca 100 g till 4 pers)
Gräslök
Naturell philadelphiaost
Creme fraiche
Pepparrot
Lingon för garnering
Salt och peppar
Vörtbröd eller liknande pumpernickel


Blanda ihop philadelphiaos och creme fraiche med hackad gräslök, finriven pepparrot(efter smak)salt,nymalen peppar och finstrimlad rökt renstek. "Geggan" ska vara ganska fast så den inte rinner ut på brödet.

Stansa ut en rund ring ur en brödskiva (1 cm tjock). Självklrt blir det finare och enklare med en utstansningsform men har du ingen sådan går det bra med ett glas eller varför inte en pepparkasform=) Bred på rensteksgeggan i ett tjockt lager ca 2-3 cm, viktigt är att geggan är tjock så den inte rinner utanför kanterna.

Dekorera med några salladsblad och lite lingon.
Jag dresserade salladen i en vinegrett på olivolja,tryffeloja,salt och balsamvinäger.
Om du vill dressera salladen, gör det precis innan servering då bladen blir hängiga och trista om dom får ligga länge med vinegretten.

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More