tisdag 28 april 2009

Ugnsbakad sötpotatis med salsiccia och fetaost


Igår var första gången jag åt en ugnsbakad sötpotatis. Vi äter nästan aldrig sötpotatis mer än i den gratäng jag brukar göra, med potatis och kålrabbi. Jag förstår om man tycker att sötpotatis är lite för sött, mer åt palsternacka hållet än potatis(sötpotatis och potatis är inte ens släkt). Man bör dock köpa hem en och prova innan man bestämmer sig för att den inte är god. Väldigt vacker färg har den i alla fall, rik på karoten och E vitamin. E vitamin är en antioxidant. Antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler som skadar cellerna i kroppen. Karoten omvandlas till A vitamin i kroppen, och A vitamin behöver vi bla för mörkerseendet, imunförsvaret, hyn, håret och tillväxten. (Man ger ju AD droppar till små barn)






För 2 pers

2 sötpotatisar
olivolja
salt

fetaost
salsiccia korvar
2-3 salladslökar


Värm ugnen till 200°
Skrubba potatisarna under rinnande vatten, torka sedan av dom med en handduk. Klappa in potatisarna med olivolja och salt. (häll olivolja och salt i en bunke)
Pricka potatisarna runtom med en gaffel och placera dom i mitten av ugnen på ett galler.
Lägg ett bakplåtspapper eller en form under, då potatisarna saftar av sig=)
Baka i ugnen i ca 1 timme eller tills dom är mjuka.
Ca 10 minuter innan potatisarna är färdiga, börja skiva upp korven och lägg skivorna i en ugnsform, stoppa in formen i ugnen och stek tills korven fått lite färg. Eller stek upp korven i en stekpanna om du föredrar det.
Ta ut potatisarna och skär ett snitt i varje potatis.
Fluffa upp innehållet lite med en sked och lägg i korv, salladslök och smula över fetaosten.



Årets första grillning


Årets första grillning skedde väldigt spontant och snabbt i lördags när det var så varmt och fint ute. Egentligen ska man ju förbera maten innan man ger sig iväg och ska grilla, speciellt om man ska grilla med engångsgrillar. Vi tog i alla fall med oss goda vänner, två vovvar, en röd filt, mitt favorit vin för tillfället Moselland Riesling Spätlese, 2 engångsgrillar, fläskkarré, 2 sorters glace, en sallad bestående av fetaost,ädelost, ärtskott,blandsallad, oliver,kidney bönor, körsbärstomater, och en vitlöksvinegrette.

Det känns som om vi bara grillar kött av olika slag...tråkigt när jag tänker efter.
Mitt "mat mål" i sommar ska bli att grilla lax, hel kyckling och hm..vad brukar du grilla på sommaren? Jag är riktigt dålig på att grilla, det borde finnas någon grill kurs man kan gå. Va kul det skulle vara!

Vet du vad skinkan du äter innehåller..?

Jag blir glad varje gång Mats-Eric sprider kunskap i media. Nu berättar han om vad skinkan består av.


"Den produkt vi vanligtvis lägger på mackan är så kallad pressad eller tumlad skinka. Den framställs genom att grovhackat griskött tillsammans med vatten, socker och olika tillsatser tumlas i en maskin som påminner om en torktumlare. Under denna process blir köttmassan så klibbig att den går att pressa ihop till något som liknar en äkta skinka.

Man kan även lägga dit en fettrand för att den ska se extra naturlig ut.

Och för att binda det vatten som köttet drygas ut med i samband med tumlingen använder sig många tillverkare idag av fosfaterna E450-452, vilket tidigare var otillåtet."


Här är 3 tips på hur du ska hitta bra skinka.


söndag 26 april 2009

Matig sommar sallad med prusciotto och mozzarella



Det är sådana här sallader jag skulle kunna minst 5 gånger i veckan. Det är såå gott! Sen är det ju bra för kroppen också med alla vitaminer, proteiner och mineraler man får i sig.




För 2 pers:

1 dl matvete
1 paket minimozzarella
1/2 paket fetaost
2 nävar blandsallad
ärtskott ca 1/4 av paketet
kalamata oliver
körsbärs tomter,halverade
3 salladslökar,skivade
6 skivor prusciotto eller parma skinka

vinegrette:

1 tsk honung
1 msk vitvinsvinäger
1 msk balsamico
2 msk olivolja, kallpressad
1 vitlöksklyfta,krossad
salt
peppar


Koka matvetet enligt förpackningen.
Skiva salladslök, tomater, skölj salladen och blanda ihop resten av ingredienserna i en skål.
Tillsätt matvetet när det är klart och riv ner skinkan.
Blanda ihop vinegretten och häll över salladen. Nam Nam!

Ostprovning





Till helgen köpte vi hem 5 olika sorters ostar. Jag är jätte dålig på ostar, så ni får ursäkta om mina försök att beskriva dom inte blev så bra. Det kanske finns någon ostexpert där ute som vet något om dom här ostarna?





Walöö, Gullspira Gård, Gimo
En fantastisk getost! Har en nötig smak som påminner lite om om pinjenötter. Man känner sältan,och efter en stund kommer ett sting av kryddhetta. Konsistensen är lite..elastisk, kan man säga så? En favorit!
Mycket god ost Betyg: 5/5







Cheddar Montgommery, Sommerset, England

Jag vet inte vad jag ska skriva om den här cheddar'n, eftersom jag inte har någonting att jämföra med. Jag har nog bara ätit cheddar ca 2-3 gånger i mitt liv. Men det jag kan säga är att att den var god och ganska dyr. =) Jag hittade den här informationen på www.cheesesonline.co.uk
"It has a sublime, earthy, rich flavour and a smooth texture punctuated with small salt crystals that hint at its 18 month age." Betyg : 3-4/5







Pecorino(fårost) Sardo, Sardinien, Italien.

Den här osten var väldigt skarp nästan frän i smaken. Passar nog bättre riven till en pasta rätt än att ätas som den är. Påminner om parmesan lite i konsistensen, hård och grynig.
Den här osten var ingen favorit, men jag ska ge den en chans till, tillsammans med pasta.
Betyg: 2/5







Ol Sciur, Bergamo Italien.

Lagrad i rosenblad och björnbär, bara det lät himmelskt.
Fantastisk ihop med björnbärsmarmeladen, det blir en helt annan smakupplevelse. Jag tycker att osten i sig är ganska tråkig, marmeladen behövs för att den ska få toppbetyg, och det får den.
Den här osten rekommenderar jag verkligen. Istället för en blomma när du går bort, en spontan present till någon du tycker om + en burk björnbärsmarmelad eller sylt då förstås.
599 kr/kg kostar den här godingen.
Betyg: 5/5





Charolais Bourgogne, Frankrike

Deen här getosten gick också bra ihop med björnbärsmarmeladen. Osten är syrlig, fet och krämig. Smakar lite..jord. Tillsammans med ett kex och marmelad kommer den till sin rätt. Ingen getostfavorit men klart godkänd. Betyg: 3/5

Man tager vad man haver


Vi hade verkligen ingenting hemma men jag lyckades skrapa ihop till en middag i alla fall.


Salt,peppar, dill.
En halv liten burk creme fraiche.
Ett halvt paket fetaost.

Brysselkål och matvete.

fredag 24 april 2009

Lammfärspasta (favoritpastan)




Ok...det börjar bli lite mycket lamm men här kommer ett till recept=)
Godaste pastan jag har gjort tror jag. Super enkel också, det var en sån där dag då jag var så trött efter jobbet att jag inte orkade göra något avancerat, så jag tog det första jag såg i kylen.
Hemligheten med den här super god pastan är viltfonden, den lyfter pastan enormt.



För 2 pers

250g lammfärs
4 dl pasta
2 morötter, strimlade
1 dl creme fraiche
2 msk hackad färsk rosmarin
salt och peppar
0,5-1 msk viltfond (koncentrerad)

Koka pastan.
Strimla morötterna.
Stek(bryn) lammfärsen, salta peppra.
Låt morötterna steka med 3 min innan du blandar i creme fraiche och viltfonden i färsen.
Tillsätt pastan och blanda runt.
Smaka av med ev mer salt och peppar. Klart! Enkelt va?=)

torsdag 23 april 2009

Bebispaprikor



Jag var bara tvungen att att rädda dom här små bebispaprikorna (dom små som växer i dom stora)från sopsäcken på jobbet. Dom fick bli uppätna av mig istället =) Bebispaprikorna smakar inte lika mycket som dom stora paprikorna, men det är roligare att äta dom=)


En fjäril gömde sig i en av paprikorna. Vilket kalas den måste ha haft i sin bostad. Eller fjärilar kanske inte äter paprikor..? Den kanske bara bodde där.


Rostad smörgås med lamm och St Agur




Mer lamm! =)
Det är nästan så jag är less på det nu, ni får ursäkta alla lamm recept.
Det kommer ett till, haha!
Jag hade faktiskt tänkt att göra en fläskfilégratäng igår men fläskfilén var dålig, så den for i soporna.
Vilken tur att jag hade lammstek kvar=)
I kväll blir det lax dock.
Vi har inte handlat på över en vecka så jag får vara kreativ med det lilla som finns hemma.
Ska bli intressant. Det är ju så nya recept skapas, när man är tvungen att använda fantasin.

I alla fall så var min kära sambo i farten igen och gjorde smörgåsar. Rostade med lammstek och favoritosten St Agur.
Nam nam!

måndag 20 april 2009

Kyckling med lök och champinjons sås




Till min sambos stora förtjusning var använde jag både grädde,creme fraiche och matolja i det här receptet. Om det var upp till honom skulle vi nog använda grädde och creme fraiche i allt =) Jag håller inte alls med med om att maten blir godare bara för att man tillsätter fett i olika former, så som grädde, creme fraiche och smör. En skvätt grädde hit å dit ibland gör ingenting, det förhöjer som sagt smakerna, men det får inte bli för mycket och ta över.


Till kycklingen åt vi matvete, har ni inte redan provat dom små nyttiga så gör det! Matvete är vetekornet där det yttersta skalet har tagits bort så den nyttiga grodden är kvar. Kokar(sjuder) man matvete på låg värme i 12-15 minuter så får den ett härligt tuggmotstånd. Det liksom knäpper i munnen när man tuggar...lite som quinoa gör. Koka matveten med en kycklingbuljongtärning så smakar det ännu godare.
Du kan också använda det i bröddeg eller sallader.



livsmedelsverkets hemsida hittade jag följande information

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi 321 kcal
Protein 9,4 g
Fett 2,2 g
Mättade fettsyror 0,2 g
Kolhydrater 64,8 g
Fibrer 12,5 g
C-vitamin 0 mg
Folat 64 mcg
Järn 6,4 mg
Zink 6,8 mg




För 2 pers:

en hel kyckling

1 dl vetemjöl (kan behövas mer mjöl)
1,5 msk salt
1 msk peppar

Såsen:
250g champinjoner
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor gul lök
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
kyckling fond 0,5 msk eller en halv buljongtärning
matolja för stekning






Skär upp kycklingen i lår,vingar och bröstfilé.
Blanda ihop mjöl, salt och peppar i en fryspåse och lägg i kycklingdelarna en och en, blanda om ordentligt i mjölet.
Hetta upp en stekpanna och häll i rejält med matolja eller annan olja som tål hög värme(använd inte olivolja då den är känslig för hög värme)
Lägg i kycklingdelarna i stekpannan och stek (på båda sidorna)tills kycklingen har fått en fin gyllenbrun färg.
När alla delar har fått en fin yta lägg över dom i en ugnsform och kör klart i ugnen i 50 minuter på 200 grader.

20 minuter innan kycklingen är klar skiva champinjoner, lök och vitlök. Fräs i matfett tills dom är mjuka. Sänk värmen och tillsätt grädden, creme fraichen och kyckling fonden (eller en halv buljongtärning)Om såsen blir för tjock späd med vatten eller mjölk. Smaka av och tillsätt peppar och salt om det behövs.
Servera med matvete, quinoa, ris eller vad du föredrar.

Jamies redskapslista

Jag läste på DN att Jamie Oliver har gjort en lista över vilka redskap man bör ha i sitt kök.

- Mycket stor stekpanna med teflonbeläggning
- Stor grillpanna
- Mycket stor traktörpanna (av gjutjärn, aluminium eller rostfritt stål)
- Tjockbottnade kastruller (en stor, en mittemellan och en liten)
- Bra, rejäla långpannor
- Wokpanna
- Skålar i olika storlekar
- Metalltång
- Knivar (kockkniv, tandad kniv, skalkniv)
- Träslevar
- Handvisp
- Potatisstöt
- Slev
- Hålslev
- Fiskspade
- Slickepott av plast
- Potatisskalare
- Tjock, robust skärbräda av trä
- Liten plastskärbräda
- Mortel och mortelstöt
- Salladsslunga
- Våg
- Silar (en grovmaskig, en finmaskig)
- Stort durkslag
- Stor måttkanna
- Rivjärn
- Matberedare
- Brödkavel
- Konservöppnare


Har ni allt det där?
Jag har inte någon skärbräda av trä, ingen stor måttkanna, ingen fisk spade heller..vad är det?
Ingen metall tång , men två av plast=) Potatisstöten saknar jag ofta, MÅSTE köpa en.
Vad tycker ni är det viktigaste redskapet i köket? Jag skulle inte klara mig utan mina älskade Global knivar, silarna är viktiga också.

En söt vindruva


Titta vilken söt vindruva jag hittade i min vindruvskartong. =)

söndag 19 april 2009

Lammfärsfyllda paprikor



Den här veckan blev det många lammmiddagar. Lammbiffar, lammstek och paprikor med lammfärs. De här fyllda paprikorna blev super goda! Fetaost och en bit surdegsbröd passar bra som tillbehör.




2 pers

2 stora eller 4 små röda paprikor
250 g lammfärs
1 gul lök, hackad
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl färsk persilja, finhackad
1 dl färsk dill, finhackad
En burk tomater (krossade eller hela spelar ingen roll, jag använde körsbärstomater på burk)
1,5 dl Arborio ris (risotto ris)
salt och peppar

Skölj paprikorna och skär av topparna(som ett lock). Skapa ur fröna och de vita väggarna.
Värm upp en kastrull med olivolja i på medelhögvärme.Tillsätt lök och vitlök, låt sjuda i 10 minuter tills löken har mjuknat.
Tillsätt persilja, dill och tomaterna. Sjud tills det mesta av vätskan är borta och du har en tjock blandning. Ta av värmen och låt svalna i 5 minuter.

Blanda i ris och lammfärsen i tomatsåsen, rör runt så att allt blandar sig. Salta och peppar.
Med hjälp av en sked fyll paprikorna med blandingen och lägg dem i en ugnssäker form. Häll 1.5 dl vatten över paprikorna och placera dem i mitten av ugnen i ca 1 timme.

fredag 17 april 2009

Loka Red Hot Strawberry


Har du testat nya Loka likes passion serien? Stormy Passion, Red Hot Strawberry och Flirty Apricot. Jag slänger mig över (nästan) alla varor i affären som finns en liten skylt "nyhet!"under.
Jag kan knappt vänta tills jag kommer hem för att prova om det är någon succe. Förra veckan stod Loka red hot strawberry i hyllan och gjorde sig uppmärksammad. Jag antar att det är en hit för alla chiliälskare,men jag kan inte påstå att jag tycker att det var någon höjdare. Men och andra sidan så har jag svårt för kombinationer med chili (förutom i mat) Visst kände man chilismaken, hettan lite också, fräsch, med en mild jordgubbsmak. Av mig får red hot strawberry 2,5/5.




Lammstek med enkel skysås





Rosmarin och vitlök är typiska lammkryddor. Även timjan, salvia och persilja används till lamm.
Vilka kryddor och örter använder du?

Egentligen skulle jag vilja att min lammstek fick ligga i ugnen i runt 4 timmar på 75°, men det hade jag verkligen inte tid med igår kväll kl 19. Så jag gjorde det enkelt för mig, lammet skötte sig själv i ugnen och skapade sin egen skysås. Sparrispotatisen är god i sig och ja, sparrisen(fryst)behövde bara 2-3 minuter i kokande vatten. Snabbt (ingen marinad för lammet), enkelt och sååå gott! Lammsteken tog fin smak av vitlöken och rosmarin.

Det är ju så med kött som ska stekas i ugn (jag anser att allt kött först ska brynas, sen stekas i ugn), att ju lägre ugnstemperatur, desto saftigare kött. Med lägre ugnstemperatur blir hela köttbiten jämt rosafärgad. Med högre temperatur blir köttet endast rosa i mitten. Ska du ha ett mört, jämt och fint kött så tar det tid, men det är det värt.



Lammstek:
minst 1 kg lammstek utan ben
7-10 vitlöksklyftor,skalade och halverade (beror på hur mycket vitlök man vill ha)
färsk rosmarin
salt,peppar
3 msk olivolja
stekfett

Skysås:
rödvin
kalfond

Sätt ugnen på 175°.
Putsa köttet fri från dom sega hinnorna, men låt fettet vara kvar, det är ju där smaken sitter=)
Skär 2 cm snitt lite här och var i köttet, rulla in vitlökshalvorna i rosmarinkvistar och peta ner dom i snitten. Gnid in köttet med salt,peppar och olivolja. Bryn köttet runt om på hög värme och lägg över det i en ugnssäker form. Sätt i en kötttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek i nedre delen av ugnen till önskad temperatur. Jag körde på 65 grader(1,2 kg kött), då är köttet rosa och saftigt. Låt steken vila i folie en 10-15 minuter innan du skär upp den.



Till lammsteken passar det fint med en rödvinskysås.
Jag hade inget rödvin hemma så jag tillsatte lite grädde i skyn, blev smaskigt det med.


Skysås

Slå i en skvätt rödvin och kalvfond i skyn som bildats av köttet (i ugnsformen) vispa runt lite och vips har du en fantastisk skysås.

Om du ska bjuda på middag; servera lammsteken med en god krämig potatisgratäng och färsk krispig sparris med en klick smör. Eller en enklare version sent på kvällen och koka lite sparrispotatis och sparris=)

torsdag 16 april 2009

onsdag 15 april 2009

Jag har underskattat falukorven



Igår var jag jätte trött och kom hem sent, så det blev falukorv. Så nedlåtande det lät mot den stackars falukorven. Här hemma äter vi falukorv 2-3 gånger om året, jag har fått för mig att det inte är riktig korv..(?!) och att det bara ska ätas när man har brottom eller inte orkar laga någon(riktig?!)mat. Skit samma om det bara är 58% kött i korven + antioxidationsmedel och konserveringsmedel(i vilken korv är det inte det förästen?..) , det är gott i alla fall! Nått som också är gott är snabbmakaroner med massa smör, stekta falukorvskivor och så ketchup förstås=)
Igår blev det falukorv i ugn och potatismos.



1 falukorv
1 paket krossade tomater
senap
2 msk tomatpuré
en burk(liten)crème fraiche
en vitlöksklyfta
en nypa socker
1-2 dl riven ost


Skär snitt i korven och klicka i senap mellan skivorna. Blanda ihop krossadetomater, creme fraiche,tomatpuré och en nypa socker. Pressa i vitlöksklyftan och smaka av med salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form och lägg i falukorven. Strö över osten på korven och sätt in i ugnen 200 grader i ca 30 min.

söndag 12 april 2009

Nya superfruktjuicer

"Enligt ett pressmeddelande lanserar Healthy People nu tre nya juicer rika på vitaminer och antioxidanter. Juicerna innehåller 100 procent naturliga råvaror, inget tillsatt socker och är baserade på olika superfrukter - "Acerola & Mango", "Goji & Passion" samt "Golden kiwi

Fakta:
Acerola är ett träd som härstammar från Brasilien och den röda frukten innehåller upp till 30 gånger mer C-vitamin än apelsin. Juicen från Healthy People innehåller även mango som ger en uppfriskande smak.


Gojibäret växer i Himalaya och är en naturlig källa till flera olika mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer. Bäret anses vara det mest energirika bäret i världen och har exempelvis använts i kinesisk läkekonst under årtusenden.


Frukten "Golden kiwi" smakar tropiskt sött, som en blandning av mango, persika och citrus och har en hög halt av både vitamin C och kostfibrer. Drycken är dessutom berikad med Omega 3 som är ett viktigt näringsämne."

Lemon meltaways




Mera kakor =) Den här gången gjorde jag Lemon meltaways.


160 gram smör, rumstempererat

125 gram florsocker
river skal av 2 citroner
2 msk citronsaft
1 msk vaniljsocker
260 gram mjöl
20 gram majsstärkelse
1 / 2 tsk salt
florsocker att rulla kakorna i

Rör samman smör, socker, citronskal och vanilj. Tillsätt citronsaft och blanda. Tillsätt mjöl, majsstärkelse och salt till smörblandningen och blanda tills det kombineras. Forma degen till en rulle som är ungefär 5 cm i diameter. Slå in rullen i plastfolie och lägg in den i kylen över natten.

Skär rullen i 2 cenimeters skivor och baka i ugnen på 175 grader i ca 12 minuter. Låt kakorna svalna något och rulla dom sedan i florsocker medan de fortfarande är varma.


lördag 11 april 2009

Hur man bäst separera ett ägg


Jag tyckte dagens kökstipsTaffel var så bra =) Inlägget beskriver utförligt hur man separerar äggulan från vitan.


"Det enklaste och säkraste sättet att separera ägg är att använda händerna. Se först till att äggen är rejält kalla, för då är äggulan stabilast. Du behöver tre skålar. Då minskar risken att du får trasig äggula i alla äggvitor.

Knäck ägget i en av skålarna (inte så liten att du har svårt att få ner handen ordentligt) och släng skalet. Fiska försiktigt upp gulan med en hand och för den mellan händerna med lätt särade fingrar så att all äggvita kan rinna bort. Lägg över i skålen (eller kanske kastrullen) avsedd för äggulorna.

Slå över vitan i skålen avsedd för äggvitorna. Knäck ett nytt ägg och upprepa.

Du kan också separera ägget med hjälp av skalhalvorna istället för fingrarna. Men då ökar risken att de vassa kanterna får äggulan att spricka."


Nattmacka med bacon ägg och rödlök



I går natt gjorde min sambo nattmackor=)
Han har börjat bli mer kreativ tycker jag, det här var vad han komponerade ihop:



3 baconskivor
1 ägg
en halv rödlök
2 rostade skivor formfranska
en handfull ruccola

Knaperstek bacon.
Strax före baconskivorna är klara, stek ägget.
Hacka rödlöken och stek tillsammans med baconen.
Lägg bacon på ena brödskivan följt av, ägg, ruccola och toppa med rödlök och den andra sista brödskivan.

fredag 10 april 2009

Chocolate brownie cookies



Dom här kakorna är jätte goda, lite som små kladdkakor, fast mindre kladdiga.
Lite påskiga blev dom också med alla fina färger=)





runt 30 kakor

250 g 70% choklad, i mindre bitar

3 matskedar smör

2,5 dl socker

3 stora ägg

1 tesked vaniljsocker

2,5 dl vetemjöl

1 / 4 tesked bakpulver

1 / 4 tsk salt

2,5 dl mjölkchoklad,hackad



Smält försiktig samman choklad och smör antingen över ett vattenbad, eller i mikrovågsugnen. Om du smälter chokladen i mickron värm tills chokladen delvis har smält. Ta sedan ut skålen(eller vad du använder) från mickron och rör tills all choklad har smält.

I en separat skål, blanda ihop socker och ägg tills de är ordentligt kombinerat. Du behöver inte en mixer, använd en visp eller träsked och rör ihop. Häll i den varma choklad och rör i resterande ingredienser, inklusive den hackade mjölkchokladen. Ställ in smeten i kylen 1 timme det blir då lättare att hantera den sedan.

Förvärm ugnen till 160 grader och ta fram två plåtar med bakplåtspapper, gärna non stick eller silicon.

Klicka ut smeten på plåtarna med hjälp av en sked (ungefär storleken av en liten ping pong boll)lämna lite mellanrum mellan klickarna då dom flyter ut i ugnen.

Baka i ugnen i 11 till 12 minuter, tills kakorna är är blanka och har spruckit lite i ytan. Inte förs än i slutet av gräddningen kommer kakorna spricka, så håll ett öga på dom. När dom har spruckit hela vägen övre ytan, är dom klara. Gräddas kakorna längre kommer dom bli mer knapriga än mjuka/sega. Ta ut kakorna ur ugnen och toppa med en M&M. Jag hade tänkt att köpa dom vanliga med choklad, men jag köpte fel och fick med mig dom med jordnötter.


torsdag 9 april 2009

Påskmuffins


Så söta=)

  • 140 g mjukt smör
  • 140 g socker
  • 3 medelstora ägg
  • 100 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 g kakao, siktat
Glasyr
  • 85 g mjölkchoklad, krossad
  • 85 g mjukt smör
  • 140 g florsocker, siktat
  • folieinslagna chokladägg
  1. Värm ugnen till 200 och sätta 16 guld muffinsformar på en plåt. Blanda alla ingredienser till muffinsen i en skål och vispa med en elektrisk handvisp eller i en matberedare tills smeten är slät. Fyll formarna till 2/3 och baka i ugnen i 12-15 minuter. Låt muffinsarna svalna.
  2. Glasyre; smält chokladen över ett vattenbad eller i mickron på i 1 minut. Blanda ihop smör och socker tillsammans, slå sedan i den smälta choklad. Bred på muffinsarna och dekorera med chokladäggen.

onsdag 8 april 2009

Lammfärspizza med mozzarella, paremsan och ruccola






Jag har länge letat efter den perfekta pizzadegen. Vem har inte gjort det? Har ni hittat eran? Jag har hittat den bästa hittills i alla fall. 101 Cookbooks är en amerikansk matblogg som jag följer, det var också här jag hittade receptet till den perfekta pizzadegen. Hemligheten är att degen kalljäser i kylskåp under natten och mannagrynet som gör pizzabottnen krispig.
Jag har översatt ingredienserna och första raderna i receptet eftersom det står att du ska ha instant yeast, vilket vi inte har här i Sverige. Jag tror att det är en slags torrjäst, och att våran torrjäst motsvarar instant yeast. Eftersom jag int eär säker så tog jag 25g färsk jäst.
Det kan vara lite knepigt att förstå allting på engelska så här kommer googles översatta version.
Jag tycker dock att det är svårar eatt förstå den översatta versionen då google inte kan översätta vissa ord rätt.

Översatt version av receptet

Receptet på engelska.



För dom som bakar pizzor ofta skulle jag rekommendera en pizzasten eller baksten för bröd. Resultatet blir mycket bättre om du använder en pizzasten istället för en plåt.
Matblogg.se kan du läsa om vad en pizzasten är för något.

Om du vill bli riktigt duktig på pizza läs då Peter Reinhart böcker American Pie-my search for the perfect pizza och Bread Baker's Apprentice.


1,2 l vetemjölspecial + ev mer
2 tsk salt
25 g jäst
4 msk olivolja
4 dl kallt vatten
majsmjöl eller mannagryn för utbakning




Smula jästen i en skål (matberedarskålen) och lös upp den med fingervarmt vatten.Häll i mjöl, salt och vatten och sätt på matberedaren.

Kortfattat: arbeta degen i matberedaren på medelfart i 6-7 minuter.
Dela degen i 6 delar och rulla till bullar. Spraya eller klappa in bullarna med olivolja.
Frys in de du inte tänker använda och lägg in resten på en plåt i kylen. Bulla jäser en del så se till att dom har plats. Inte som jag med min lilla form=) Låt dom jäsa under natten.



Ta ut degen 2 timmar innan du ska baka pizzorna.
Kavla ut degen på mjölat underlag (mannagryn + vetemjöl)
Eller gör som den här killen: Tony Gemignani han är helt fantastisk.
Jag försökte göra som han visade, men efter många svordomar gav jag upp och tog till kaveln.
Lägg upp pizzabottnen på plåtar mjöla och strö mannagryn och spray eller pensla med olivolja.
Plasta plåten med gladpack och låt jäsa ytterligare 2 timmar.
Sen är det dax att lägga på det man vill ha på.






Lamfärspizza med mozzarella

200g lammfärs
en rödlök,hackad eller i skivor
1 mozzarella boll, i skivor
en näve ruccola
parmesan, hyvlad

Gräddfilssås: (för 2 pers)
2 dl gräddfil
en halv kruka hackad gräslök
en liten vitlöksklyfta
salt, peppar

Tomatsås:
1 burk Mutti körbärstomater
hackad basilika 5-6 blad eller 1 msk torkad
1 vitlöksklyfta
en nypa salt, peppar och 1 tsk socker

Koka såsen på medelhög värme en 20 minuter tills den har blivit lite tjockare och reducerats lite.
Ställ undan såsen tills det är dags att bre ut den på pizzan.

Pizzafyllningen:
Stek färsen, salta peppra.
Skär lök och skiva mozzarellan.
Bre ut tomatsåsen på pizzabottnen och lägg på lammfärsen,löken och osten.
Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Till sist, hyvla över parmesanost (ordentligt)lägg på en näve ruccola, körsbärstomater och toppa med gräddfilssåsen.
Nam nam!






Kokt torsk med äggsås

Dagens lunch.


Det står i receptet att man ska servera fisken med såsen. Jag lade i fisken i såsen istället.
Det står också att du ska använda 1 ägg, jag tycker det är för lite och använde 2.
Har man en skvätt vitt vin hemma kan man tillsätta det i såsen också.



600 g torskfilé
0.5 tsk salt
5 dl fiskbuljong

Sås
1 st ägg
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja


Sås: Hårdkoka ägget. Skala och hacka det, lägg i en skål och ställ åt sidan.

Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka cirka 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock cirka 3 minuter.

Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.

Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.

tisdag 7 april 2009

Varma mackor med fläskfilé och parmesanost


Igår kväll gjorde jag kvällsmörgåsar av middagens rester. Formfranska med fläskfilé,salladslök och parmesanost som fick gratineras någon minut i ugnen.

Glass i Stockholm


Jag läste på Aftonbladet och hittade en glassguide till Stockholm. Det är bra att veta vart man ska gå om man är i Stockholm någon gång. Vad äter ni helst glass eller sorbet?



Annorlunda glass

Stockholms glass- & pastahus
Valhallavägen 155, Östermalm.
Kanel, öl och basilika är bara några av smakerna.

Hard Rock Café
Sveavägen 75, Vasastan.
Här finns både klassisk sundae och den lite mer vågade Coke Float - ett glas cola, med en kula vaniljglass i.


Italiensk glass

Gelateria Italiana

Drottningholmsvägen 22, Fridhemsplan.

Har hemlagad italiensk glass som specialité.


Sorbet

Lux Dessert och choklad
Patentgatan 7, Lilla Essingen.
Säljer sorbetglass med fruktig smaker och ekologiska ingredienser.


Kulglass

Ben & Jerry's
Västerlånggatan 41, Gamla Stan.
Välj bland 24 smaker ut Ben & jerry's sortiment. Finns även milkshake, hotshake, core sundae, amerikanska bakverk och hemlagade våfflor.

Stockholms glasshus
Birkagatan 8, Vasastan.
Välj mellan 48 olika sorters glass. Anpassar sortimentet efter säsong.

Mjukglass

Lejonet & Björnen-kiosken
Medborgarplatsen, Söder.
Stanna till efter Götgatan och svalka av dig med en glass.

måndag 6 april 2009

Svenska folkets grillvanor.

Scan har gjort en undersökning om Svenska folkets grillvanor.
Här hittar du resultatet.

lördag 4 april 2009

Tummen ner för smultronvin

Ursprung: Sverige, Österlen
Vintyp: Fruktvin
Alkoholhalt: 15 % vol.
Volym: 750 ml
Artikelnummer: 12069-01
Pris: 53 kr
Sortiment: Systembolaget

Karaktär Doft av smultron och karamell. Söt, mild smak av smultron och godis.



Smultronvin lät gott tyckte jag..efter mycket letande på systemet hittade jag Red GOLD Smultron..i tetra..Jag hade ju förväntat mig en fin flaska med mousserade smultronvin. Jaja man ska inte döma innehållet efter förpackningen. Men i det här fallet kunde jag ha gjort det för innehållet var inte mycket bättre än förpackningen. Det smakade som koncentrerad saft med en stark eftersmak av sprit. Det kanske kunde gå att dricka om man hällde i fruksoda eller sprite, med risk att det blev ännu mer sliskit. Skulle nog funka i en sommarbål eller som någon slags drink. Jag hade nog förväntat mig ett lite sötare vin, typ reisling med smultron ton. Usch för det här smultronvinet!! Vad jag ska göra med resten av vinet vet jag inte..marinera jordgubbar i kanske..?

Tack för alla kommentarer och tips angående detta smultronvin.
Jag ska ge det en ny chans, då tillsammans med sprite, eller i en bål.
Jag har förstått att det inte ska drickas bara som det är. Som någon skrev, det står ju till och med på paketet.
Det kanske blir tummen upp då?=)

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More